Як правильно вибрати стабілізатор, на яку потужність необхідно вибрати стабілізатор.

Вже давно минули ті часи, коли напруга в мережі було більш-менш стабільною, і дорівнювала 220 В + - 3-5%. У реаліях сьогоднішнього життя. Напруга, в залежності від регіону проживання, може коливатися в дуже великих межах. Хто хоч трохи знайомий з електромережами, той знає, що чим далі знаходитися об'єкт, в даному випадку Ваш будинок, від трансформаторної підстанції, тим більше падіння напруги. 

Працівники організації, яка займається розподілом електроенергії, в більшості своїй це РЕЗ, Регулюють вихідну напругу на трансформаторах таким чином, щоб у середній точці вона (напруга) було рівною 220 В.

У підсумку, якщо лінія електропередач досить довга, а споживачів відносно багато, то біля підстанції напруга буде на порядок вище номінальної, а на іншому кінці ЛЕПа напруга буде занижена. В обох випадках для більшості електроприладів як завищенеа так і занижена напруга є небезпечною, багато електроприладів просто не будуть включатися або вийдуть з ладу.

Допомогти в даній ситуації можуть лише пристрої, здатні регулювати напругу. Називаються такі пристрої - стабілізатори напруги .

Стабилизатор напряжения, купить, в Днепропетровске, Киеве, Николаеве, Житомире, Одессе. Виннице

Ми спробуємо розібратися з тим, як правильно вибрати стабілізатор , на яку потужність необхідно вибрати стабілізатор , щоб він і працював надійно, і ви не переплачували за зайві кіловати, кількість яких безпосередньо впливає на вартість приладу.

Отже, для початку визначимося з тим, які буваю стабілізатори , і приблизний принцип роботи цього самого пристрою. У більшості своїй всі стабілізатори працюють приблизно однаково. У залежності від напруги в мережі, електронна начинка стабілізатора контролює і перемикає витки трансформатора, регулюючи тим самим напругу на виході.

На сьогоднішній день найбільш популярними можна назвати три основних види стабілізаторів, точніше три принципи регулювання напруги - сервопривідні стабілізатори, релейні стабілізатори та електронні стабілізатори .

У сервопривідних стабілізаторах регулювання вихідної напруги відбувається за рахунок зміни кількості витків на трансформаторі. Виконавчим механізмом у даному виді стабілізатора, служить мотор з сервоприводом, який «ганяє» бігунок по витках трансформатора.

Позитивною стороною стабілізаторів даного класу є їх відносно невисока вартість. Так як в таких стабілізаторах багато механічних вузлів, то і надійність їх далека від ідеалу.

Однією з найпоширеніших поломок є залипання вугільно-графітового вузла і вихід з ладу сервопривідних механізму. По надійності такі стабілізатори сильно поступаються стабілізаторам релейного та електронного типів. 

Релейні стабілізатори напруги   . Це, так би мовити, середній сегмент між сервопривідних та електронними стабілізаторами. У даних стабілізаторах виконавчим комутуючим механізмом є блок силових реле, які, і переключають обмотки трансформатора.

Стабилизаторы для дома, релейные, купить, Киев, Днепропетровск, Николаев, Одесса, Винница, Житомир

Плюсом релейних стабілізаторів є, як і у випадку з сервопривідних трансформаторами, відносно невисока вартість. А так як тут також присутні механічні частини-реле, то і термін служби таких стабілізаторів також обмежений.

Однією з поширених причин виходу з ладу релейних стабілізаторів є залипання контактів реле. Середня кількість спрацьовування реле близько 40.000 разів. Приблизно стільки разів відпрацьовує середнє реле за 300-500 робочих днів, все залежить від якості електроенергії вашої мережі.

Електронні стабілізатори напруги  . Дані стабілізатори є, мабуть, найбільш надійними і довговічними пристроями для стабілізації напруги. Виконавчим механізмом у даному випадку служать електронні ключі-тиристори, симистора ...

До плюсів електронних стабілізаторів можна віднести: надійність, швидкодію - час реакції на зміну вхідної напруги 20-30 мс, безшумну роботу, що важливо, якщо стабілізатор буде знаходитися в житловому приміщенні. Єдиним недоліком цих пристроїв можна назвати їх вартість. Такі стабілізатори коштують приблизно у два рази дорожче своїх механічних побратимів..

Тепер нам необхідно підрахувати потужність, яку може витримати стабілізатор напруги. До того як ви почнете підраховувати вати, трохи теорії з електротехніки. 


Багато з Вас напевно звертали увагу, що на табличках приладів або в паспорті на ці самі прилади, часто написана потужність у Ватах (Вт) або Ват-ампер (ВА). Справа в тому, що для ПРАВИЛЬНОГО підрахунку нам необхідно враховувати ПОВНУ (ВА) потужність електроприладів. Повна потужність складається з активної та реактивної енергії. Коли на приладах пишуть потужність у Вт, це вказана АКТИВНА (Вт) потужність.

Також при підрахунку потужності стабілізатора необхідно враховувати наявність електродвигунів. Справа в тому, що електродвигуни в момент пуску споживають в 3-6 разів більший струм, ніж при нормальній роботі. Особливо це актуально для насосів, компресорів, холодильників. 

Ще однією важливою деталлю є врахування коефіцієнта трансформації, тобто, якщо напруга «впала» на 20%, то і потужність стабілізатора також знизилася на 20%. Так, що брати стабілізатор впритул не зовсім правильно, необхідно дати запас в 20-30%.

У будь-якому випадку, перед тим як зробити покупку пристрою, запросіть кваліфікованих фахівців для точних вимірів... 

Стабилизатор напряжения,Киев,Одесса,Днепропетровск,Харьков,Житомир,Винница

Схема підключення стабілізатора напруги для заміського будинку

Підключати стабілізатор , якщо він розрахований на забезпечення стабілізації напруги всього будинку, краще всього відразу після лічильника, приблизно як на картинці. Підключити стабілізатор можна самостійно, але краще довірити підключення стабілізатора  професіоналу, він зробить це швидше та якісніше.  


Повернутися назад