Уряд завершив передпроектний етап будівництва високовольтної лінії електропередач 750 кіловольт

Електроенергія в Україні
Уряд завершив передпроектний етап будівництва високовольтної лінії електропередач 750 кіловольт від Рівенської АЕС до підстанції "Київська" з заходами на Хмельницьку та Чорнобильську АЕС. Про це сьогодні, відкриваючи засідання уряду, заявив Прем'єр-міністр Микола Азаров.

Він уточнив, що загальна довжина ЛЕП становитиме 500 кілометрів, і фінансування її будівництва буде відбуватися за участю Європейського банку реконструкції та розвитку.

"Жодного подібного проекту за часи незалежності ми ще не здійснювали. Фахівці Мінпаливенерго, Укренерго виконали величезний обсяг підготовчих робіт, і тепер можна приступати власне до будівництва. Нова лінія електропередач дасть можливість видати в енергосистему від нового блоку Рівненської АЕС додатково 1000 мегават", - сказав Микола Азаров. Він додав, що завдяки реалізації цього проекту Київ зможе закладати в генеральний план розвитку столиці і столичного регіону масштабні проекти розвитку, які гарантовано будуть забезпечені електроенергією. Прем'єр-міністр підкреслив, що після реалізації проекту істотно підвищиться надійність і стабільність роботи всієї енергетичної системи України.

Крім того, Микола Азаров зазначив, що на розгляді уряду перебувають пропозиції про здійснення в Україні масштабного інвестиційного проекту, спрямованого на підвищення енергетичної ефективності і впровадження "енергетичної соціальної кошика". За словами Прем'єр-міністра, відповідна ініціатива буде передбачати зменшення оплати за енергію для тих, хто використовує науково обгрунтовані нормативні обсяги і підвищення оплати за понаднормовий використання енергії. Така система вже впроваджена у наших сусідів: у Польщі, Білорусі та Росії.

Прем'єр-міністр доручив Мінпаливенерго, МінЖКГ та Міністерству праці та соціальної політики опрацювати цей інвестиційний проект. "Будемо виходити з очевидної реальності: енергоресурси дешевшати вже ніколи не будуть, отже Україні повинна бути готовою до такого розвитку подій. Наша відповідальність в тому, щоб не тільки захистити вразливі верстви населення субсидіями, але і всім громадянам дати інструмент для енергозбереження у своїх будинках" , - підкреслив глава уряду. За його словами, українське житлово-комунальне господарство потребує розробки інвестиційних проектів, спрямованих на енергозбереження, оскільки в окремих випадках втрати енергоресурсів в ЖКГ доходять до 50 відсотків. "Ці втрати наші люди оплачують зі своїх кишень. Тому інноваційні рішення в енергозбереженні, в першу чергу в житлово-комунальному господарстві, є для нас пріоритетом", - підсумував Прем'єр-міністр.


Повернутися назад